12 Aralık 2011 Pazartesi

Yeni Yıl'a Sevinelim Derken...

     Blog dünyasına girince çok uzaktaki insanların bile nelerle meşgul olduğunu öğrenme imkanı doğuyor.Hiç gitmediğin bir şehirde insanlar nelerle uğraşıyor,nelere sevinip nelere üzülüyor az da olsa fikir sahibi oluyorsun.Ortak değerler bulmaya çalışıyorsun.Küçük bir benzerlikte mutlu oluyorsun.
     Yaşadığı muhiti fazla terketmeyen birisi olarak dış dünyadan biraz uzak yaşıyorum.Bundan fazla hoşnut olmasamda pek de birşey kaçırdığımı sanmıyorum.İstediğim kadar bilgiye ulaşabiliyor gereksizleri seçebiliyorum.
     Değerli blogger arkadaşlar bilgi kaynağı olmada süperler.Onlarla yeni bir dünya keşfettim.Ama bu aralar büyük bir şaşkınlık içerisindeyim.Alışkanlıklarımız ne kadar da değişmiş.Kimliğimizde olmayan yeni adetler edinmişiz.
     Yeni yıldan bahsediyorum.Çocukluğumda da yeni yıl kutlanırdı.Meyve ,kuruyemiş alınırdı.Tombala oynanırdı.Televizyonda herzaman göremediğin sanatçılar izlenirdi.
     Ama şimdi,evler süsleniyor hemde küçük cinlerle,geyiklerle,perilerle ve bir sürü kırmızılı yeşilli aksesuarlarla.En çok şaşırdığım ise çam ağaçları.Dilinden maaşallah'lı inşallah'lı yeni yıl dileğini düşürmeyenler evlerinde çam ağacı süslüyor.Altına hediyeler konuyor.
     Sahi biz kime özeniyor,örnek alıyoruz.Öyle bir peygamberin ümmetiyizki onlara benzemesin diye tırnaklarını farklı kesiyor,saçının uzunluğunu değiştiriyor.Mübarek aşure ayında örfümüzle dinimizle bukadar çelişen alışkanlıklara hayret etmemek mümkün değil.
     Yeni yıl'a sevinmeyelim demiyorum.Ama aynı özeni Hicri yılbaşına neden göstermiyoruz merak ediyorum.Yeni yıla sevineceksekte kendimize has usullerle olmalı.Dinimizi ve kimliğimizi arka plana atmadan olmalı.
     Ahmet Başer aylık bir dergide soruyor:
     "Hiç bir Hıristiyanın 'nasıl olsa et yiyoruz bari kurban bayramında müslümanlar gibi kurban keselim' dediğini duydunuz mu?
   
 Soğukta kalın giyiniyoruz,şal alıyoruz;müslüman kadın gibi başımızı tamamen örtelim diyen hıristiyan kadın var mı?

   Eğlence için bahane arıyoruz,hicri yılbaşında da eğlenelim diyen hırıstiyan veya yahudiye rastladınız mı?"
 
   İbadette bile Yahudilere benzememek için aşura günü tutulan oruç sayısını değiştiren bir peygamberin ümmeti olarak yaşantımızda gayri müslimleri taklit ederek,yarın Resulallah'tan nasıl şefaat isteyeceğiz?"

    Kime benzediğimize dikkat edelim arkadaşlar.Eğlencemiz de üzüntümüzde müslümanca olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...